30. júla 2019 SEO24 Mastermind

Správne odstránenie stránky

Ako správne odstrániť stránku z vášho webu

Správne odstránenie obsahu

Kedykoľvek zo svojej stránky odstránite podstránku (alebo príspevok), odstránite tiež jednu alebo viac webových adries. Táto stará adresa URL pri návšteve zvyčajne vráti chybu 404 nenájdená, čo nie je pre spoločnosť Google alebo vašich používateľov najlepšie. To asi nechcete aby sa stalo. Túto odstránenú stránku by ste mohli presmerovať na inú stránku, alebo možno ak skutočne chcete, aby sa obsah odstránil bolo by lepšie zobraziť záhlavie 410. Tento príspevok vysvetľuje možnosti, ktoré máte a ako ich implementovať.

Presmerovať alebo úplne odstrániť stránku?

Najprv musíte zistiť, či odstránený obsah má ekvivalent niekde inde na vašom webe. Rozmýšľajte o tom inak. Keby som klikol na odkaz na stránku, ktorú ste odstránili, bola by na vašom webe iná stránka, ktorá by mi poskytla informácie, ktoré som hľadal? Ak to platí pre väčšinu používateľov, ktorí sledujú odkaz, mali by ste odstránenú adresu URL presmerovať na alternatívnu stránku.

Vo všeobecnosti by sme odporúčali presmerovať stránku, aj keď by z nej mala úžitok iba hŕstka návštevníkov. Dôvod je jednoduchý. Ak je ďalšou možnosťou, že všetci vaši návštevníci budú poslaní na stránku „obsah nebol nájdený“, tak to nie je ani veľká alternatíva…

Vytvorte presmerovanie

Existuje niekoľko typov presmerovaní, ale presmerovanie 301 sa nazýva trvalé presmerovanie a toto by ste mali použiť pri presmerovaní odstránenej adresy URL stránky na inú adresu URL. Používanie presmerovania 301 znamená, že spoločnosť Google a ďalšie vyhľadávacie nástroje priradia hodnotu odkazu na starú webovú adresu k URL, na ktorú ste presmerovali svojich návštevníkov.

Úplné odstránenie obsahu

Existuje na vašich stránkach alternatívna stránka s týmito informáciami? Ak nie musíte sa sami seba opýtať, či je lepšie ju odstrániť alebo ponechať a vylepšiť. Ak ste si však istí, že ho chcete odstrániť, nezabudnite odoslať správnu hlavičku protokolu HTTP: hlavičku „410 odstránený obsah“.

404 a 410 hlavičky HTTP

Rozdiel medzi záhlavím 404 a 410 je jednoduchý. 404 znamená „obsah nebol nájdený“, 410 znamená „odstránený obsah“, a je preto špecifickejší. Ak adresa URL vráti číslo 410, Google vie, že ste adresu URL odstránili úmyselne, a preto by mala túto adresu URL z indexu odstrániť oveľa skôr.

Problém so zobrazovaním 410 odstránených hlavičiek obsahu je v tom, že podpora spoločnosti Google je neúplná. Iste, odstráni stránky, ktoré obsluhujú 410 z jeho indexu rýchlejšie. Konzola Google Search Console však nahlási 410 s chybami indexového prehľadávania „Nenájdené“ rovnako ako pri 404.

Vedľajšie škody pri odstraňovaní stránky

Keď z vášho webu odstránite jeden alebo viac príspevkov alebo stránok, často sa vyskytnú vedľajšie škody. Povedzme, že ste odstránili všetky príspevky na svojej lokalite, ktoré majú konkrétnu značku. Táto značka je teraz prázdna a adrese URL jej archívu tiež pridelí číslo 404. Aj keď manipulujete so všetkými adresami URL tých príspevkov, ktoré ste odstránili správne (presmerovaním alebo 410), archív značiek bude stále obsahovať číslo 404. Uistite sa preto, že sa budete zaoberať aj touto adresou URL.

Aj keď ste neodstránili všetky príspevky v značke, archív značiek môže teraz obsahovať 5 namiesto 12 príspevkov. Ak v archívoch zobrazíte 10 príspevkov na stránku, stránka 2 tohto archívu už nebude existovať a bude obsahovať chybu 404. Toto nie sú najväčšie problémy na svete, keď vymažete jeden alebo dva príspevky. Ale ak máte problém s Google Panda, a preto odstránite veľa zlého obsahu, vytvorením mnohých podobných súborov 404 sa vaša stránka dostane nižšie ešte viac, takže postupujte opatrne!

,