30. mája 2019 SEO24 Mastermind

Typografia blogových príspevkov

Význam typografie

Čitateľnosť blogovPre blog je veľmi dôležité, aby ľudia mohli správne a ľahko čítať texty vášho príspevku. Čítanie z obrazoviek je ťažké, preto sa uistite, že to nerobíte ešte ťažším, než je. V tomto príspevku vám poskytneme tipy na zlepšenie typografie vášho blogu.

Typografia a čitateľnosť

Čitateľnosť konkrétneho textu závisí jednak od jeho obsahu (napríklad od zložitosti slovnej zásoby) a jednak od jeho typografie. Typografia je veda o usporiadaní vašich znakov, aby sa písaný text stal čitateľným a príťažlivým. Predtým, ako bola digitalizácia zažila svoj boom, bola typografia špecializácia, v súčasnosti sa však, s ňou musí zaoberať každý, kto vlastní alebo spravuje webovú stránku. Typografia zahŕňa výber písma (rodinu fontov), ​​veľkosť písma, dĺžku riadku, riadkovanie a medzeru medzi písmenami.

Font

Veľkosť písma

Uistite sa, že pre veľkosť písma používate aspoň 14 pixelov. Táto veľkosť je pre dobré čítanie vhodná na väčších plochách obrazovky a aj na menších mobilných obrazovkách. Preferovaná veľkosť písma pre webovú stránku je dnes oveľa väčšia ako pred desiatimi rokmi. Vtedy vám písmo s veľkosťou 10 pixelov umožnilo pridať na stránku viac textu a vaša stránka vyzerala skôr ako kniha. S rastom počítačových obrazoviek je v súčasnosti 16 pixelov veľmi normálnych.

Farba písma

Akú farbu písma použiť do značnej miery závisí od typu blogu, ktorý máte a aký ste použili dizajn pre vaše webové stránky. Vo všeobecnosti hovoríme, že použitie čierneho písma na bielom pozadí je stále najlepšie. Všeobecná myšlienka je, že obrysy sú ostrejšie a písmená sa ľahšie rozlišujú a identifikujú.

Jedna vec, ktorú by ste mali robiť, pokiaľ ide o písmo a farbu pozadia, je test kontrastu farby písma a pozadia. Existuje množstvo dostupných nástrojov, všetky s vlastným druhom kontroly kontrastu.

Biely priestor

Okrem veľkosti písma sa tiež chcete uistiť, že text má dostatočný priestor na dýchanie. Ak používate väčšiu veľkosť písma, ale zabudnete pridať medzery pre nadpisy a odseky, váš text bude stále nečitateľný. Biely priestor je obzvlášť dôležitý pre mobilné zariadenia.

Okrem pridania dostatočného množstva medzier medzi nadpismi a odsekmi by ste mali medzi riadky pridať aj dostatok medzier. Ak zanedbáte pridanie správneho riadkovania, vaše dobre postavené vety sa stanú veľkým blokom písmen. To je ďaleko od užívateľsky prívetivého a teda vaša stránka bude nepríjemná pre návštevníkov.

Typografia odkazov

Dôležitý je aj dizajn odkazov vo vašich textoch. Samozrejme, spätné odkazy sú dôležité pre SEO. Konštrukcia odkazov je však dôležitá pre použiteľnosť. Upresnite, čo je to prepojenie a čo nie. Môžete tak urobiť výberom inej farby alebo pridaním podčiarknutia.

Ak chcete zdôrazniť odkaz, môžete ľahko kombinovať obe možnosti uvedené vyššie. Tiež sa uistite, že zmeníte štýl, keď sa kurzor myši presuniete nad odkaz. Odstráňte podčiarknutie alebo zmeňte farbu.

Dĺžka riadku

Posledná vec, ktorú treba zvážiť, pokiaľ ide o typografiu, je dĺžka textových riadkov. V literatúre sa uvádza niekoľko navrhovaných textových riadkov, ktoré by mali obsahovať 50 až 65 alebo 75 znakov. Na druhej strane sú ďalšie výskumy, ktoré ukazujú, že neodôvodnený text by mal byť 9 až 12 slov na riadok a odôvodnený text by mal byť 12 až 15 slov. Z našich skúseností je 10 až 15 slov skutočne dobrým čítaním.