2. apríla 2019 SEO24 Mastermind

Kľúčové slovo a kľúčová fráza

Aký je rozdiel medzi kľúčovým slovom a kľúčovou frázou?

SEO klucove slova a klucove frazyPravdepodobne ste počuli, že výskum kľúčových slov je základným krokom pri správnom optimalizovaní vašich webových stránok. Ale ako to je s kľúčovými slovami naozaj: môžu to byť len jednotlivé slová, alebo to môžu byť aj dlhšie viacslovné frázy? A aký je medzi tým rozdiel? V tomto príspevku k základom SEO vysvetľujeme rozdiel medzi kľúčovým slovom a kľúčovou frázou.

Čo je kľúčové slovo?

Kľúčové slovo (focus) je slovo, ktoré opisuje obsah vašej stránky alebo najlepšie vystihuje príspevok. Je to hľadaný výraz, ktorý chcete priradiť určitej stránke. Takže keď ľudia vyhľadávajú dané kľúčové slovo v službe Google alebo v iných vyhľadávacích nástrojoch, mali by túto stránku nájsť podľa zadaného kľúčového slova.

Napr. Vaša webová stránka je o rastlinách a práve ste napísali blog o všetkých skalničkách. Kľúčové slovo, ktoré opisuje obsah tohto príspevku, je pravdepodobne: „skalnička“.

Čo je to kľúčová fráza?

Kľúčová fráza (focus) je hľadaný výraz, pre ktorý si najviac želáte, aby sa váš príspevok alebo stránka zhodnotili, takže keď ľudia vyhľadávajú túto frázu, mali by vás nájsť.

Napr. Vaša webová stránka je o rastlinách a práve ste napísali blogový príspevok o tom, ako vypestovať najlepšie paradajky v skleníku. Kľúčová fráza, ktorá opisuje obsah príspevku, je niečo, čo je v súlade s: „pestovanie paradajok v skleníku“

Kľúčová fráza vs. long-tail kľúčové slová

Pravdepodobne ste tiež počuli o long-tail kľúčových slovách a že sú špecifickejšie ako kľúčové slová so zameraním. Väčšinu času – ale nie nevyhnutne – sa skladajú z viacerých slov. Možno by vás zaujímalo, aký je rozdiel medzi long-tail kľúčovými slovami a kľúčovými frázami? Frázy podľa definície majú viac ako jedno slovo a môžu byť buď všeobecné alebo špecifické. Long-tail sa môžu skladať z viacerých slov, ale nie vždy. Hlavným rozdielom medzi nimi je, že frázy môžu byť všeobecné alebo špecifické, napr. [paradajka skleník] alebo [pestovanie cherry paradajok v skleníku], zatiaľ čo long-tail sú vždy špecifickejšie [cherry paradajky Martin].

Aké sú rozdiely?

Kľúčové slová alebo slovné spojenia by mali popisovať podstatu toho, o čom je príspevok. Rozdiel medzi týmito dvoma je, že kľúčové slová sú jednotlivé slová, zatiaľ čo fráza sa skladá z niekoľkých slov.