14. marca 2019 SEO24 Mastermind

PDF na webovej stránke

PDF na vašich webových stránkach

SEO PDF na webovej strankeExistuje veľa príležitostí, kedy budete chcieť umiestniť PDF na vaše stránky. Napríklad, ak ste vytvorili online časopis, keď článok, ktorý ste napísali, bol uvedený v knihe alebo časopise, ak produkty, ktoré predávate, majú užitočné príručky alebo máte napísané podrobné pokyny pre projekt DIY. Ako si viete predstaviť, mnohí používatelia považujú za vhodné uložiť PDF do svojho počítača a pozrieť sa na to neskôr.

Bohužiaľ, pre vás ako majiteľa webových stránok, existujú pre PDF niektoré nevýhody. Dnes odpovedáme na dve otázky týkajúce sa používania súborov PDF na vašich webových stránkach. Prvý krok: aké sú nevýhody súborov PDF a aké sú riziká pre umiestnenie PDF na vašich webových stránkach?

PDF odkazy

Vo svojej súčasnej misii sme konfrontovaní s mnohými odkazmi smerujúcimi do súborov PDF namiesto stránok HTML. Existujú určité jednoznačné nevýhody súborov PDF, ale radi by sme vedeli, či existujú nejaké riziká.

Riziká odkazov na súbory PDF?

„Neexistuje žiadne reálne riziko, pokiaľ ide o odkazy na súbory PDF. Súbory PDF však vo všeobecnosti nie sú také užitočné ako webové stránky. Majú skutočne určité nevýhody: nemôžete mať jednoduché odkazy na ne, nemôžete ich robiť interaktívne, nemôžete ich sledovať a naozaj neviete, čo používateľ robí, keď sa pozerá na PDF súbor.

Ak to môžete urobiť na webovej stránke, môžete vidieť, čo používatelia robia a môžete ich usmerniť na iný obsah na vašich stránkach alebo ich ľahšie previesť (niečo kúpiť, prihlásiť sa na odber bulletinu atď.). To sa stáva oveľa užitočnejším, než len mať stále veľa súborov PDF na vašich stránkach.

Takže náš návrh je, ak máte na výber, vždy používať webové stránky namiesto súborov PDF. Veľa šťastia!“

PDF a kanonické dokumenty

Na druhú otázku! Veci sa môžu o niečo komplikovať, ak máte aj obsah z vášho PDF inde vo vašich stránkach alebo na inej webovej stránke. Ak chcete zabrániť duplicitnému obsahu, musíte nastaviť kanonickú adresu URL. Ale ako to urobíte pre dokument PDF? A aký je najlepší spôsob, ako to urobiť?

Publikácia PDF

Príklad: Máte v pláne publikovať časopis PDF so stredovekým novinkami. Niektoré z článkov v každom vydaní budú tiež voľne dostupné na sesterskej webovej stránke. Ako to máte zvládnuť? Máte odkazovať kanonicky z článkov do časopisu PDF alebo z časopisu na webovú stránku?

Kanonizácia a PDF

Môžete mať kanonickú HTTP hlavičku a to, čo by sme navrhovali, je kanonizovať z časopisu PDF na sesterskú webovú stránku, pretože HTML stránky sú spravidla oveľa lepšie ako PDF.

V skutočnosti by som navrhol publikovať všetko v HTML a nie nutne v PDF, pretože na PDF nie je ľahké natrafiť vo vyhľadávaní (ak ho samozrejme konkrétne nevyhľadávate ?). Nemôžete robiť žiadne sledovanie, nemôžete robiť veľa vecí, ktoré môžete robiť s HTML. Takže by sme zvážili robiť to všetko v HTML stránkach a potom kanonizovať medzi nimi. Veľa šťastia.“