28. februára 2019 SEO24 Mastermind

Kontrolný zoznam SEO časť II.

Kontrolný zoznam údržby SEO: kľúčové štvrťročné a ročné úlohy

SEO udrzbaV predchádzajúcej časti sme riešili denné a mesačné úlohy. Teraz sa zameriame na dlhodobejšie obdobia a úlohy, ktoré jednak zaberú viac času ale na druhej strane môžu priniesť pekné výsledky.

Nasledujú niektoré z najdôležitejších štvrťročných a ročných úloh SEO, ktorým musíte venovať pozornosť ako súčasť pevného priebežného plánu údržby alebo riadenia.

Štvrťročné

Audit technických otázok

Za predpokladu, že ste sa zaoberali technickými problémami na začiatku vášho zamerania na SEO a sledujete aj akékoľvek spúšťanie červených vlajok v každodennom, týždennom a mesačnom monitorovaní, je dôležité, aby ste každý štvrťrok vykonali širší pohľad prostredníctvom auditu.

Tento audit by mal zahŕňať prehľad ohlásených problémov v službe Google Search Console a Bing Webmaster Tools. Okrem toho porovnanie s referenčnými kritériami a normami pre rýchlosť webu, mobilnú použiteľnosť, validáciu štruktúrovaných údajov a aspekty, na ktoré sa často nepozerá.

On-Page Audit

Bez procesu auditu s častým monitorovaním sa na webových stránkach stávajú “veci“.

Aktualizácia kódu, aktualizácia doplnku alebo rozšírenia alebo publikovanie obsahu môžu toho spôsobiť veľa. Duplicitné značky, duplicitný obsah alebo dokonca chýbajúce prvky na stránke.

Preto je dôležitý štvrťročný audit problémov na stránkach. Ten je možné vykonať pomocou širokej škály bezplatných nástrojov tretích strán. K dispozícii sú nástroje, ktoré dokonca posielajú upozornenia a zapájajú sa do denného procesu.

Audit profilu odkazov

Plán SEO celkovo pravdepodobne zahŕňa nejakú formu budovania odkazov. Či to je prostredníctvom prilákania spojení s pútavým obsahom alebo cielenejšieho plánu výskumu a dosahu, je pravdepodobne súčasťou prebiehajúcej taktiky.

Investovanie času a úsilia do taktiky prináša dôležitosť viditeľnosti celkového profilu odkazov. Toto môže byť metrika výkonnosti sledovaná vo fáze mesačného vykazovania, ale štvrťročne by sa malo kontrolovať v hlbšom zmysle.

Hodnotenie kvality spojenia, množstvo odkazov, rôznorodosť zdrojov, relevantnosť prepojeného obsahu, porovnanie s konkurenciou, porovnanie s referenčnými hodnotami a porovnanie medzi jednotlivými obdobiami sú všetky dôležité aspekty, ktoré zabezpečujú, že plán funguje tak, ako je plánované v tejto oblasti.

Navyše, ak nie sú zachytené každodenným alebo mesačným úsilím, môžu sa tu zachytiť akékoľvek spamové odkazy alebo negatívne pokusy o SEO a riešiť ich prostredníctvom odmietavého procesu.

Audit miestnych inzerátov

Keď sa správa miestnych inzerátov nachádza v režime údržby, nebudú často potrebné zmeny v údajoch NAP (meno, adresa, telefón) alebo nezrovnalosti v záznamoch údajov. To však neznamená, že sa to nestane a že sa to dá „nastaviť a zabudnúť“.

Audit pomocou nástrojov tretích strán na zabezpečenie presnosti a konzistencie údajov sa odporúča minimálne štvrťročne.

Tento audit môže identifikovať problémy, s ktorými je možné sa zaoberať jednorazovo, a poskytnúť usmernenia o výkonnosti a akýchkoľvek potrebných zmenách obsahu, recenzií a ďalších aspektov samotných záznamov nad rámec základných údajov NAP.

Ročne

Merajte výkonnosť

Pri vykonávaní ročných plánov pre SEO – a dokonca aj v prípade, že to nie je na ročných dohodách alebo hodnotiacich cykloch – s celkovým rokom údajov a hodnotením je užitočné prehodnotiť stratégiu a nájsť merateľné výpočty návratnosti investícií.

SEO je dlhodobý proces na dosiahnutie čo najviac konkurencieschopného umiestnenia vo vyhľadávačoch. Je to cenná investícia času pozrieť sa na údaje o výkonnosti v priebehu 12-mesačného rozpätia, porovnať ho s predchádzajúcimi obdobiami, pozrieť sa na benchmarky a osláviť úspechy.

Plánovanie stratégie a taktiky

Okrem preskúmania ročných údajov o výkonnosti by ste mali tiež plánovať svoje ciele, stratégiu a taktiku na nasledujúci rok.

Napriek tomu, že plán by mohol týždeň zmeniť na údržbu, mať plán a nastavenie cieľa je kľúčom k meraniu pokroku.

Bez plánu a využívania predchádzajúcich skúseností a realistického pohľadu na investované zdroje v nadchádzajúcom roku môže existovať medzera medzi očakávaniami a realitou. Najlepšie je to vyriešiť na začiatku a nie v polovici cesty.