14. februára 2019 SEO24 Mastermind

Kyberochrana a SEO

Ako zabezpečenie webových stránok ovplyvňuje výkonnosť SEO

SEO a zabezpecenie webstranky

Bezpečnosť webových stránok – alebo ich nedostatok – môže priamo ovplyvniť váš SEO výkon.

Mnohí sa začínajú pýtať na to, akú úlohu môžu zohrávať preventívne bezpečnostné opatrenia v hodnotení spoločnosti Google v danej doméne.

Vďaka zavedeniu GDPR a jeho sprievodných nariadení sa otázky kyberochrany a súkromia v oblasti údajov vrátili do povedomia.

Rozprava sa rozbieha. Aké sú skutočné náklady na útok? Do akej miery ovplyvní bezpečnosť stránok moje poradie?

Pravdou je, že mnohé podniky ešte musia pochopiť dôležitosť zabezpečenia svojich digitálnych aktív. Až doteraz sa zriadenie zraniteľných miest na mieste považovalo za odlišnú skupinu zručností ako SEO. Ale nemalo by to tak byť.

Byť vodcom – tak v myšlienke, ako aj vo výsledkoch vyhľadávania – je to, že ste aktívni a pokryli ste základy, ktoré vaša konkurencia nie.

Bezpečnosť webových stránok je často zanedbávaná pri diskusii o dlhodobých plánoch digitálneho marketingu. Ale v skutočnosti by to mohlo byť signálom, ktorý vás oddeľuje.

Kedy sa naposledy diskutovalo o kybernetickej bezpečnosti počas auditu alebo strategického stretnutia SEO stránok?

Ako ovplyvňuje zabezpečenie webových stránok SEO?

HTTPS bol pomenovaný ako faktor hodnotenia a navonok tlačil do aktualizácií prehliadača Chrome. Odvtedy sa HTTPS z väčšej časti stala „dieťaťom plagátu“ kybernetickej bezpečnosti v oblasti SEO.

Ale ako väčšina z nás vie, bezpečnosť sa nezastaví v protokole HTTPS. A HTTPS určite neznamená, že máte zabezpečenú webovú stránku.

Bez ohľadu na certifikáciu HTTPS, výskum ukazuje, že väčšina webových stránok bude mať priemerne 58 útokov denne. A čo viac, až 61 percent všetkých internetových prevádzok je automatizovaných. To znamená, že tieto útoky nediskriminujú na základe veľkosti alebo popularity danej webovej stránky.

Žiadne stránky nie sú príliš malé alebo príliš bezvýznamné na útok. Tieto čísla bohužiaľ len stúpajú. A útoky sa stávajú stále ťažšie zistiteľné.

Blacklisting

Ak – alebo kedy – ste zacielili na útok, priama finančná strata nie je jediným dôvodom na obavy. Kompromitovaná webová stránka môže deformovať SERP a môže podliehať množstvu manuálnych sankcií od spoločnosti Google.

Hovorí sa, že vyhľadávače obsahujú čierny zoznam len zlomku celkového počtu webových stránok infikovaných škodlivým softvérom.

Dokonca aj bez zaradenia na čiernu listinu môže rebríček webových stránok stále trpieť útokom. Pridanie malware alebo spamu na webovú stránku môže mať negatívny výsledok.

Je zrejmé, že tí, ktorí sa naďalej spoliehajú na príznaky alebo upozornenia smerujúce smerom von, môžu ignorovať škodlivý softvér, ktorý ovplyvňuje ich návštevníkov.

Prevencia je jediným riešením.

Toto je obzvlášť alarmujúce, pretože 9 percent, alebo až 1,7 milióna webových stránok, má veľkú zraniteľnosť, ktorá by mohla umožniť nasadenie malware.

Chyby indexového prehľadávania

Boti nevyhnutelne predstavujú významnú časť vašej webovej stránky a návštevnosti aplikácií.

Ale nie všetci robotníci sú neškodní. Aspoň 19% robotov prehliadne webové stránky na iné falošné účely, ako je škrabanie obsahu, identifikácia zraniteľnosti alebo krádež dát.

Aj keď sú ich pokusy neúspešné, neustále útoky z automatizovaného softvéru môžu zabrániť tomu, aby spoločnosť Googlebot adekvátne prehľadala vaše stránky.

Ak váš server podlieha opakovaným automatizovaným úlohám z viacerých robotov počas dlhého časového obdobia, môže začať plytvať vašou webovou prevádzkou. Ako odpoveď by Váš server mohol úplne prestať zobrazovať stránky.

Ak si v aplikácii Search Console zobrazíte chyby 404 alebo 503, ktoré vôbec nezmizli, je možné, že ich Google vyskúšal prehľadávať, ale váš server ich nahlásil ako chýbajúce.

Tento typ chyby sa môže stať, ak je váš server nadmerne zaťažený

Hoci ich činnosť je zvyčajne zvládnuteľná, niekedy dokonca legitimní robotovia môžu využívať zdroje neudržateľným tempom. Ak pridáte veľa nového obsahu, agresívne indexové prehľadávanie pri pokuse o indexovanie môže spôsobiť narušenie vášho servera.

Podobne je možné, že legitímni roboti môžu na vašich webových stránkach naraziť na chybu, čo spôsobí operáciu náročnú na zdroje alebo nekonečnú slučku.

Väčšina stránok na tento účel využíva ukladanie do vyrovnávacej pamäte na strane servera, aby slúžila vopred vytvoreným verziám svojich webových stránok, a nie opakovane generovala rovnakú stránku pri každej žiadosti, ktorá je omnoho náročnejšia na zdroje. To má ďalší prínos znižovania času zaťaženia pre vašich skutočných návštevníkov, ktoré spoločnosť Google schváli.

Väčšina hlavných vyhľadávacích nástrojov poskytuje aj spôsob, ako kontrolovať rýchlosť, s akou ich roboty prehliadajú vašu stránku, aby neprekročili možnosti vašich serverov.

Ak chcete efektívne optimalizovať, musíte rozpoznať hrozbu voči vám alebo konkrétnemu obchodnému modelu vášho klienta.