16. októbra 2018 SEO24 Mastermind

5 tipov pre čitateľné blogy

5 tipov pre písanie čitateľných blogových príspevkov

Čitateľnosť blogovČítanie z obrazovky môže byť ťažké, takže ak chcete, aby ľudia čítali celý blogový príspevok, musí byť ľahko čitateľný. Získate tak viac návštevníkov a vyššiu mieru konverzie. Tento príspevok vám ponúka päť najlepších tipov, ako zlepšiť čitateľnosť vašich článkov.

Zamerajte sa na svoje publikum

Pamätajte si na najdôležitejšie rady, ktoré vám môžeme poskytnúť: Uistite sa, že váš text je umiestnený na správnej úrovni pre vaše publikum. Ak píšete o LEGO a váš obsah je zameraný na deti, potom by mal byť veľmi ľahko čitateľný. Ak je však vaše publikum vedecké s Ph.D., váš text môže byť oveľa náročnejší a stále vhodný. Päť nižšie uvedených tipov by sa preto malo považovať za usmernenia. Pre niektoré publikum by text mohol byť ešte jednoduchší, zatiaľ čo pre iné publikum budú pravidlá príliš prísne.

Tip 1: Píšte jasné odseky

Uistite sa, že píšete jasné odseky. Pri blogovom príspevku vám odporúčame, aby ste vždy začali odsek s najdôležitejšou vetou, potom vysvetlite alebo vypracujte túto vetu. To pomáha čitateľovi pochopiť koncept vášho článku, a to práve čítaním prvej vety každého odseku. Uistite sa, že vaše odstavce nie sú príliš dlhé (7 alebo 8 viet je dosť dlhé).

Tip 2: Píšte krátke vety

Pokúste sa písať krátke vety. Kratšie vety sú ľahšie čitateľné a chápané ako dlhšie. Tiež je pravdepodobné, že budete robiť menej gramatických chýb, pretože vaše vety sú pekné a krátke. Považujeme vety s obsahom viac ako 20 slov za príliš dlhé. Ak píšete v angličtine, uistite sa, že máte v blogovom príspevku iba niekoľko viet od 20 slov alebo viac, ale každý jazyk má svoje vlastné obmedzenia. Uistite sa tiež, že odseky nemajú viac ako jednu dlhú vetu.

Tip 3: Obmedzte ťažké slová

Obmedzte používanie slov, ktoré sú ťažko čitateľné. Pamätajte si, že čítanie z obrazovky je pre všetkých náročnejšie. Slová so štyrmi alebo viacerými slabikami sa považujú za ťažké na čítanie, tak sa im vyhnite, ak je to možné.

Samozrejme, niekedy je váš príspevok na blogu o niečom, čo je ťažké vysvetliť, alebo si vyžaduje pokročilejšiu slovnú zásobu. Napríklad príspevok o ilustráciách. Slovo „ilustrácie“ má štyri slabiky a môže byť vnímané ako ťažké slovo, ale stále som ho musel používať (a pomerne často). V takýchto prípadoch sa uistite, že vaše vety a odseky nie sú príliš dlhé a čitatelia budú v poriadku!

Tip 4: Použite prechodové slová

Môžete urobiť svoje písanie oveľa čitateľnejšie pomocou správnych prechodových slov (alebo signálnych slov – to isté). Prechodové slová sú slová ako „najdôležitejšie“, „pretože“, „preto“ alebo „okrem toho“. Poskytujú smerovanie vašim čitateľom. Tieto slová dávajú signál, že sa niečo blíži: ak zhrňujete, použijete „prvý“, „druhý“, „tretí“ atď. Ak chcete porovnať, napíšete „rovnaké“ menej „,“ skôr „,“ zatiaľ „alebo“ buď „. Ak chcete skončiť, použijete „následne“ alebo „preto“.

Použitie prechodových slov je trochu ako vloženie cementu medzi vaše vety. Vzťah medzi dvoma vetami sa prejavuje použitím prechodných slov. Čitatelia porozumejú vášmu obsahu oveľa lepšie, ak používate takéto slová správne.

Tip 5: Zamiešajte to!

Aby bol kúsok atraktívny pre čitateľa, malo by to byť rozmanité – mali by ste ho trochu rozmiešať! Alternatívnejšie dlhšie odseky a vety s kratšími a pokúste sa používať synonymá, ak máte tendenciu používať určité slovo príliš často. Niektorí používajú výrazy „a“ alebo „príliš“ veľa. Zmiešanie so slovami „taktiež“ alebo „navyše“ by mohlo spôsobiť, že vaše písmo bude atraktívnejšie – a oveľa čitateľnejšie.