20. septembra 2018 SEO 24

Obrázky na blog?

Blogerský kútik: Obrázky na blog – prečo ich používať a kde ich získať

Obrázky na blogu SEOPre blogerov, ktorí začali budovať webové stránky na začiatku milénia, blogovanie bolo „len“ napísaním aktualizácie o vašom živote alebo písaní tutoriálu. Fotky neboli štandard a ak ste mali fotky, uistili ste, že názov príspevku na blogu obsahoval niečo ako: ‚varovanie: veľký obrázok‘. Dnes si nedokážete predstaviť blog bez obrázka. Je menej pravdepodobné, že váš príspevok bude prijatý na Facebook, Twitter a dokonca aj na Google. Ale … prečo používate tieto obrázky? A odkiaľ ste ich získali? Nebojte sa! Chceme s vami zdieľať všetky naše tajomstvá. Znova!

Prečo by ste mali používať obrázky vo svojich blogových príspevkoch

Naše najobľúbenejšie príspevky na blogu nie sú úplne náhodou, príspevky s vysokokvalitnými obrázkami. Obrázok stojí za tisíc slov. Ak sa návštevník musí rozhodnúť, ktoré stránky má navštíviť na Pinterest alebo Facebooku, vyberú si stránku s obrazom, ktorý je presvedčivý. Samozrejme, vaša výzva na akciu bude musieť presvedčiť aj ich, ale ak nepoužívate kvalitné obrázky alebo ich nepoužívate vôbec, môžu veľmi dobre preskočiť váš blogový príspevok.

Existuje aj ďalší dôvod, prečo potrebujete správne obrázky iné ako spoločenské zdieľanie: obrázky Google. Ak máte vysokokvalitné a optimalizované obrázky, obrázky by mohli byť prvé, keď ľudia vykonajú vyhľadávanie obrázkov Google. Existuje niekoľko príspevkov, kde sme sa na prvom mieste zaradil do služby Obrázky Google. A to mi dáva návštevníkov? Áno, určite!

Skôr než začnete fotiť…

Ak sa obávate, že musíte investovať do kurzov fotenia, musíte najať profesionálneho fotografa alebo jednoducho nemôžete vytvoriť tie správne fotografie. Nezúfajte, máme pre vás nejaké tipy a triky.

Použiť fotografie

Ak nemôžete vytvoriť svoju vlastnú fotografiu z akéhokoľvek dôvodu, existuje veľa webových stránok s fotografiami, z ktorých môžete získať obrázky. Nechcem, opakujem nechcem, aby ste cez Google vyhľadávali obrázky a jednoducho ich sťahovali. Toto je krádež. Fotografie, ktoré umiestňujete na svoje webové stránky, patria niekomu inému. Potrebujete mať povolenie fotografa. Nechcete, aby sa váš blogový príspevok zobrazoval na blogu niekoho iného. Fotografovi sa to nepáči, keď je jeho fotka zverejnená na vašej stránke bez povolenia. Neboli by ste prvý, kto by si od fotografa vyžiadal nárok, a právom.

Ale ak nemôžete len stiahnuť každý obrázok, kde by ste ich mali nájsť? Našťastie existuje niekoľko fotografických webových stránok, ktoré majú licencie, ktoré vám umožňujú používať fotografie.

Unsplash.com

Unsplash je naša absolútna obľúbenkyňa. Obrázky tu sú nádherné, webové stránky sa ľahko navigujú a licencovanie je veľmi jasné. Všetky fotky uverejnené na Unsplash, sú zadarmo pre komerčné a nekomerčné použitie. Obrázky môžete meniť, ak si to prajete, bez toho, aby ste ich museli fotografovať.

Pixabay.com

Pixabay má platené i bezplatné obrázky. Veľa obrázkov tu nevyžaduje pripisovanie fotografovi. Ak nemusíte pripísať kredit a obrázok môžete zmeniť, zistíte, že obrázok je uvoľnený pod Creative Commons CCo.

Ale čo keď je môj blog o téme, pre ktorú nemôžem nájsť fotografiu?

Čo ak píšete o blogovaní alebo programovaní? Alebo o sprchovaní a nechcete, aby použiť fotku niekoho nahého na vašom blogu, ktorý sa teší zo svojho šampónu? Buďte kreatívny! Ste blogger, spisovateľ, môžete byť kreatívny s obrázkami, však? Pre tento blogovací článok použite fotografiu prenosného počítača. A pre túto sprchu použite sprchovú hlavicu. Alebo len tečúcu vodu. Nezabudnite: obrázok nenahrádza váš článok, ale vylepší ho a upúta pozornosť čitateľa.

Ale čo keď naozaj, skutočne, naozaj nemôže nájsť vhodný obrázok? No, počuli ste niekedy o Canve?

K dispozícii je fotografia pre všetko

Verte mi, keď poviem, že je tu fotografia pre všetko. Skontrolovali ste niekedy fotografie na ananás? V skutočnosti je veľa fotografií o ananásoch. Dokonca aj tie najzábavnejšie, najdivokejšie alebo najhoršie fotografie vám môžu poskytnúť inšpiráciu pri písaní.