29. mája 2018 SEO 24

Meta popisy budú zase kratšie

Zmena meta popisov. Zase kratšie?

Zase zmena s meta popismiMeta popisy musia byť kratšie. Viem, pred niekoľkými mesiacmi sme vám povedali, že vaše meta popisy môžu byť dlhšie. Teraz hovoríme, že by mali byť kratšie. Chápeme ten zmätok. Ale Google zase zmenil názor. A kedykoľvek Google zmení svoj názor o niečom, musíme sa zodpovedajúcim spôsobom prispôsobiť. Je to skoro ako keby Google povedal vyskoč; a my automaticky odpovedáme „ako vysoko?“. Ale pre lepšie alebo horšie, to je spôsob, akým táto hra SEO funguje. Tu vysvetlíme, čo spoločnosť Google zmenila v súvislosti s meta popismi a aké budú následky.

Čo sa zmenilo?

Zatiaľ čo v minulých mesiacoch spoločnosť Google zobrazovala úryvky s dlhými meta popismi (približne 320 znakov), teraz sa úryvky vrátia späť na starú dĺžku (medzi 150 a 170 znakmi). Pred niekoľkými týždňami sme publikovali výsledky nášho výskumu, v ktorom sme experimentovali s dlhými a krátkymi meta popismi na seo24.sk. Všetky dlhé meta popisy, ktoré sme pridali do článkov na stránkach seo24.sk, ktoré boli viditeľné na stránkach s výsledkami vyhľadávania skôr, sú teraz všetky nahradené krátkymi.

Nevieme však zatiaľ, aké dlhé budú nové meta popisy. Hovorí sa, že dĺžka bude kratšia, ale premenlivá. Výskum ukazuje, že väčšina meta popisov má približne rovnakú dĺžku ako predtým, než sa spoločnosť Google rozhodla zvýšiť počet dostupných znakov.

Čo by ste mali urobiť?

Hlavne nepanikárte. Ak sú vaše meta popisy dlhšie ako 155 znakov, odporúčame aby boli kratšie. Aspoň pre tie najdôležitejšie články. Vo väčšine prípadov už spoločnosť Google nezobrazí dlhé meta popisy a nechcete predsa aby ich spoločnosť Google skracovala napríklad uprostred vety. Takže by ste mali tieto meta popisy prepísať a prispôsobiť sa novému pravidlu. Ak sa rozhodnete ich prepísať, vždy majte na pamäti, že je najlepšie začať s najdôležitejšími informáciami. Týmto spôsobom, ak sa dĺžka znova zmení, vám Google nič neskráti.

Doplnok Yoast SEO

Ak prejdete do editora úryvkov v doplnku Yoast SEO, zobrazí sa stará dĺžka meta popisov. Tým máme samozrejme na mysli dĺžku 320 znakov, ktorá je už minulosťou. Takže zmenia dĺžku meta popisov. Znova. Bude to späť ako predtým asi 155 znakov. Túto zmenu plánujú vydať približne za dva týždne vo verzii 7.6.. Potom už len dúfajme, že už sa meniť nebude (aspoň na chvíľu).