20. februára 2018 SEO 24

SEO základy: Odchádzajúce odkazy.

Odchádzajúce odkazy a SEO

SEO odchádzajúce odkazyMáte odkaz tu a ďalší odkaz tu. Internet je plný odkazov. Zakaždým, keď kliknete na odkaz existuje šanca, že cestujete z určitej webovej lokality na inú. V SEO je pochopenie odchádzajúceho odkazu krokom dopredu pre vašu optimalizáciu na stránke. Tiež budem hovoriť o skrytých kľúčových slovách vo vašich odkazoch nižšie. Toto sú SEO základy pre odchádzajúce odkazy.

Čo sú odchádzajúce odkazy?

Existujú milióny typov odkazov. Ale základné sú 2 typy:

  • Interné odkazy z jednej z vašich stránok na druhú. Môžu pomôcť pri optimalizácií vašich stránok pre vyhľadávače, na to existuje interný nástroj pre odkazy. Samozrejme je dôležité vedieť správne vytvoriť štruktúru stránok a tak vytvoriť kvalitné prepojenia.
  • Externé odkazy majú dva typy:Odkazy z iných stránok na vaše. Tieto nazývame prichádzajúce odkazy alebo spätné odkazy.
    A odkazy z vašej stránky na inú webovú lokalitu. Teda odchádzajúce odkazy.

Odchádzajúce odkazy a SEO

Dobré odchádzajúce odkazy odkazujú na relevantné stránky, ktoré môžu poskytovať napríklad dodatočné informácie o danej téme. V prípade ak budete odkazovať na spam stránky alebo odkazové farmy tak samozrejme musíte počítať s penalizáciou.
Majte na pamäti, že vyhľadávacie nástroje vás budú penalizovať ak budete odkazovať na zlé časti internetu.
To sú stránky, ktoré zákazníci nechcú navštíviť, takže ich prepojenie pomocou odkazov s vašimi stránkami nie je dobrý nápad a to aj v prípade ak vám nejde o lepšie umiestnenie vo výsledkoch vyhľadávania. V momente ako niekto klikne na odkaz na spamovú stránku, si zapamätá, že ste to vy kto ho tam poslal a tým pádom budú vaše stránky označené ako zlé stránky.

Nebojte sa o PageRank stránok, na ktoré odkazujete

Zatiaľ čo je pravda, že ak odkazujete na stránky, ktoré majú menší PageRank ako vaša, požičiavate im dôveryhodnosť v algoritmoch od Google. Ale ak je daná stránka spracovaná veľmi kvalitne, nemalo by na tom záležať. Ak odkazujete na obsah, ktorý podľa vás prinesie vašim užívateľom radosť alebo relevantné informácie, nerobte si starosti s PageRank. Ako správca webu samozrejme nechcete strácať dôveryhodnosť odkazovaním na spamové stránky. V opačnom prípade považujte odchádzajúce odkazy ako zdravý spôsob ako poskytnúť vašim používateľom lepší zážitok, a nie ako komplikovaný vzorec.

Externé odkazy vytvárajú vzťahy a viac návštevníkov

Mnoho správcov webov používa odkazy na prepojenie k iným webovým lokalitám a správcom týchto lokalít. Môžete si to všimnúť pri veľa blogoch. Mnoho blogerov používa odchádzajúce odkazy neustále. Čím viac odkazov odchádza z ich stránok, tým viac odkazov prichádza aj na ich stránky. Okrem toho, keď odkazujete na iné stránky, uvidia vaše stránky vo svojich referentoch a mohli by začať obchodný vzťah alebo partnerstvo medzi vašimi spoločnosťami.

Takže.. sú pre SEO dôležité odchádzajúce odkazy?

Odchádzajúce odkazy sú dôležité pre SEO. Nie úplne priamo pre vaše SEO ale pre SEO v najvšeobecnejšom slova zmysle. Váš odchádzajúci odkaz pomáha vašim susedom, vášmu dodávateľovi, vášmu zákazníkovi a samozrejme aj novému návštevníkovi. Sme pevne presvedčený, že odchádzajúce odkazy sú dôležitou súčasťou SEO. V prípade ak používate plugin Yoast SEO ako my, nájdete tam dokonca časť, ktorá vám odporúča aby ste použili aspoň jeden odchádzajúci odkaz.